Home page > Kraljevo online

   

Kraljevo online - vesti iz Kraljeva...

8. oktobar - Na spisku kraljevačke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), krajem avgusta nalazilo se 20.781 nezaposleno lice, a od tog broja samo u Kraljevu 13.760, pokazuju najnoviji podaci.
Prema poslednjem obrađenom statističkom biltenu NSZ, na području te filijale, koja pokriva opštine Kraljevo, Vrnjačku Banju i Rašku, u toku avgusta zaposlilo se 1.945 lica.
Od tog broja, 300 lica zaposleno je na neodređeno, a 1.645 na određeno vreme, od čega u Kraljevu 1.510 lica. Sa evidencije NSZ zaposleno je 509 lica, a ostali su najčešće samo produžili ugovor o radu, dok su neki promenili poslodavca.
Na evidenciji NSZ Kraljevo se u 2013. godini prijavilo 6.451 lice, a samo u avgustu njih 621, od čega 400 lica u Kraljevu. U 2013. godine najviše nezaposlenih prijavilo se u januaru, 994 lica, od čega u Kraljevu 704.
Kako saznajemo, lica se odjavljuju sa evidencije iz više razloga, kao što su zapošljavanje ili selidba, dok su neki brisani sa evidencije zbog nejavljanja u NSZ i neodazivanja na poziv.
U januaru 2013. godine na evidenciji Filijale Kraljevo bilo je 21.438 lica u februaru 21.638, martu 21.315, aprilu 21.568, maju 21.437, junu 21.117, julu 20.958, avgustu 20.781.
Ti podaci pokazuju postepeno povećanje broja nezaposlenih početkom i pad tokom sredine godine, kada obično stupaju u dejstvo mere aktivne politike zapošljavanja NSZ, kao što su programi stručne prakse, javnih radova, samozapošljavanja ili obuka, što doprinosi smanjenju broja nezaposlenih.
Kako kažu u kraljevačkoj filijali NSZ, slični statistički podaci bili su i ranijih godina, tako da ne mogu da kažu da se znatno povećao ili smanjio broj lica na evidenciji, već samo da je vrlo “standardan”. (©Šumadijapress)

4. oktobar - Odbornici Skupštine grada Kraljeva odlučili su danas da se diploma zaslužnog građanina za 2013. godinu dodeli košarkaškoj legendi, doktoru pravnih nauka Ljubodragu Simonoviću i istaknutom neurohirurgu dr Vladanu Jovanoviću.
Diploma zaslužne organizacije pripala je Narodnoj biblioteci "Stefan Prvovenčani", a Oktobarska nagrada je dodeljena dugogodišnjem dopisniku "Politika" iz Kraljeva Miroljubu Dugaliću.
Diploma počasnog građanina dodeljena je Milomiru Glavčiću iz Kanade, koji je za izgradnju mosta u Kraljevu poklonio milion evra.
Posthumno, zahvalnica je dodeljena profesoru Vitu Dmitroviću, koji je početkom februara ove godine nastradao spašavajući koleginicu od bahatog vozača na pešačkom prelazu.

27. septembar - U Kraljevu su danas tri osobe privedene zbog malverzacija nakon zemljotresa u tom gradu 2010. godine. Među uhapšenima je i bivši pomoćnik gradonačelnika Kraljeva. Policija je, u saradnji sa Osnovnim javnim tužilaštvom u Kraljevu, privela Branka Kaplarevića (55) iz Kraljeva, bivšeg pomoćnika gradonačelnika grada Kraljeva.
Uhapšeni su i P. V. (56) iz Mataruške Banje, odgovorno lice centralnog magacina Štaba za vanredne situacije grada Kraljeva u Vitanovcu, i R. S. (59) iz Kraljeva, navedeno je u saopštenju.
Kaplarević i P. V. se sumnjiče da su zloupotrebili službeni položaj i falsifikovali službene isprave, a P. V. i za proneveru, dok je R. S. osumnjičen da je pomagao prilikom zloupotrebe službenog položaja.
Sumnja se da je Kaplarević, nakon razornog zemljotresa koji je zadesio Kraljevo 3. novembra 2010. godine, dok je kao pomoćnik gradonačelnika Kraljeva bio zadužen za magacine Gradskog štaba za vanredne situacije, krajem 2010. i tokom 2011. godine, tri osobe iz Kraljeva fiktivno prikazao da obavljaju poslove i rade u magacinima, iako nisu stvarno radile.
Postoje sumnje da je P. V. u saradnji sa R. S, tokom 2012. godine, u ime vlasnika oštećenih stambenih objekata sačinjavao molbe za dodelu građevinskog materijala na osnovu kojih su izdavane potvrde, a potom sačinjavali i fiktivne otpremnice.
Građevinski materijal koji je bio naveden u otpremnicama, nije isporučen osobama u čije ime su sačinjene, navodi se u sapštenju.
P. V. i R. S. se terete da su na ovaj način pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko 550.000 dinara. (©RTS)

24. septembar - Odbornici Skupštine Kraljeva večeras su usvojili predlog JKP Vodovod da se poveća cena vode u proseku za oko 33,5 odsto.
Upravni odbor Vodovoda je obrazložio povećanje cene vode time da je poslednje korigovanje cene bilo pre dve godine.
Kubik vode za domaćinstva je sa 39,51 poskupeo na 52,75 dinara, dok je za privredu sa 72,62 poskupeo na 96,65 dinara. Nova cena odvođenja otpadnih voda za domaćinstva iznosi 15,47 dinara, a za privredu 26,39 dinara po kubiku.
Prečišćavanje otpadnih voda za domaćinstva od sada će koštati 8,52, a za privredu 13,96 dinara po kubiku. Mesečno održavanje priključka po korisniku, od narednog meseca koštaće 95,83 dinara.
Na 14. sednici Skupštine Kraljeva odbornici su usvojili Odluku o rebalansu budžeta Grada Kraljeva za 2013. godinu. Tako će se iz budžeta izdvojiti 280 miliona dinara za završetak izgradnje Hale sportova, kao i 140 miliona dinara za nastavak izgradnje mosta u Skopljanskoj ulici.
Usvojen je i predlog o pristupanju realizaciji projekta Urbana regeneracija naselja u Dositejevoj ulici. Republika Srbija ima nameru da se zaduži kod Banke za razvoj Saveta Evrope za 8 miliona evra, kako bi se napravilo jedno moderno naselje. Odbornici nisu usvojili Izveštaj o radu Javnog pravobranilaštva Grada Kraljeva za 2012. godinu.

16. avgust - Prema prvim nalazima stručnjaka uhapšeni i okrivljeni građevinari iz Kraljeva koji su radili na sanaciji posledica zemljotresa nisu oštetili ni gradski budžet ni državu. Svih 17 osumnjičenih pušteno iz pritvora da se brani sa slobode.
Poslednji pritvorenici iz afere sa sanacijom zemljotresa u Kraljevu pušteni su iz zatvora pre tri dana. Tako će se, uz još 13 okrivljenih, sa slobode braniti i vlasnici građevinskih firmi Milan Mirković, Gordan Lešević, Vujica Kovačević i nadzorni organ Branko Đoković. Samo dan po njihovom izlasku iz zatvora gradom je prostrujala vest da okrivljeni građevinci uistinu nisu ni krivi. Naprotiv, stručnom proverom je, navodno, pokazano da država, tj. grad Kraljevo duguje njima a ne oni budžetu.
Krenuli smo tragom te sve učestalije tvrdnje, a podsećanja radi, 11. maja ove godine pritvoreno je 16 lica, među kojima su bili vlasnici građevinskih firmi, dobavljači, nadzorni organ, sa bivšim gradonačelnikom Kraljeva Ljubišom Simovićem na čelu. Oni su osumnjičeni za malverzacije, putem kojih su, kako su tada policija i pravosudni organi saopštavali, nezakonito prisvojili, tj. državu oštetili za oko 102 miliona dinara. Četiri dana kasnije iza brave su se našla i četiri člana Komisije za javne nabavke u postupku sanacije posledica zemljotresa. Svi su posle nekoliko dana oslobođeni pritvora i tokom istrage brane se sa slobode, ali nisu pomenuti vlasnici građevinskih preduzeća i nadzorni organ. Istina, i oni su posle mesec dana pritvora oslobođeni, ali samo na dva dana pošto je Apelacioni sud u Kragujevcu uvažio žalbu nadležnog tužilaštva i poništio odluku Višeg suda u Kraljevu o puštanju iz zatvora. Tako im je određen novi pritvor od dva meseca, a razlog je moguće ponavljanje krivičnog dela i, eventualno, uznemiravanje javnosti. Taj period je istekao 13. avgusta i tada se događa obrnuti proces – zahtev Višeg suda u Kraljevu za novo produženje pritvora Apelacioni sud u Kragujevcu nije prihvatio. Onda su se čaršijom pronele glasine da su veštaci utvrdili i „nevinost“ osumnjičenih.
I, zaista, u obaveštenju stručnjaka Građevinskog fakulteta u Nišu, upućenog Višem sudu u Kraljevu je navedeno: „Pošto se radi o pritvorskom predmetu možemo pouzdano, na osnovu pregledanih objekata, tj. sva tri tipa podignutih kuća, sudu dati sledeće obaveštenje: nesumnjivo je da na izgrađenim objektima postoje manjkovi radova, ali u manjem obimu i vrednosti od onih koji su dati u rešenju o sprovođenju istrage. Evidentno je da postoje i viškovi i nepredviđeni radovi pa na osnovu dosadašnjih saznanja, priložene dokumentacije i prikupljenih podataka na terenu ukazujemo da je vrednost viškova i nepredviđenih radova veća od manjkova“.
Ne želeći da na bilo koji način utiče na sudski proces, Biljana Nikolić, predsednik Višeg suda u Kraljevu nam je samo kazala:– Nisu istinite priče o presudnom uticaju ovog preliminarnog nalaza na odluku o oslobađanju iz pritvora, reč je drugim pravnim razlozima. A, ovo je tek korak do istine koja će biti poznata kada stručnjaci verifikovane ustanove, kao što je Građevinsko-arhitektonski fakultet u Nišu, pregledaju svih 465 kuća. Moja obaveza je bila da obezbedim to veštačenje i, pošto je reč o pritvorskom predmetu, taj posao obavimo u što kraćem roku, a radi se o tri meseca. Tek onda ćemo zanati i kako će dalje teći sudski postupak – ističe Biljana Nikolić.
Kako smo saznali, cenu veštačenja koja iznosi 2,5 miliona dinara, za sada, platiće sud. (©Politika)

14. avgust - V. A. (27) iz Kraljeva pronađen je mrtav na Ratarskom imanju iznad Kraljeva, u ulici Milomira Brkušanca. Mrtvog mladića je pronašao jedan dečak, o čemu je obavestio policiju. Uzrok smrti još nije utvrđen. "Lekar nije mogao da se izjasni u uzroku smrti mladića, zbog čega je sudija Višeg suda u Kraljevu izdala nalog da se izvrši obdukcija i telo se nalazi u prosekturi", rekla je portparolka kraljevačke policije Kristina Nikolić.

26. jul - Nova gradska vlast u Kraljevu namerava da od dela posrnulog „Autotransporta“ formira novo javno preduzeće, ali su nedavno doznali da je glavna autobuska stanica otišla na doboš.
Nekada najveće kraljevačko preduzeće „Autotransport“ bilo je pod velom tajne, pa nije čudno što je tek nedavno nova gradska vlast doznala da je i glavna autobuska stanica data u zalog zbog dugova.
Firma je privatizovana 2007. godine. Kupac većinskog dela, kompanija „Dragon“ sa Maršalskih ostrva platila je 120.000 evra, dok je manji deo, što se kasnije doznalo, kupio „Sanos“ iz Skoplja, nakon čega je osnovana nova radnička firma ATP.
Novi vlasnici obavezali su se da za pet godina ulože 1,2 miliona evra, a postavljalo se pitanje da li i tu obavezu ispunjavaju. Jedino se znalo da je za direktora postavljen Zoran Jablanović, pravnik koji je već bio zaposlen u „Autotransportu“. I, samo je on povlačio „spasonosne“ poslovne poteze, poput prodaje dela zemljišta preduzeća i kupovine 45 kamiona na lizing. Desilo se to još tokom procesa privatizacije, ali, kako se pokazalo, za takav prevoznički kapacitet nije bilo posla.
Nakon blokade računa Jablanović, uz saglasnost Agencije za privatizaciju, odlučuje da „Autotransport“ zaduži kod privrednog društva „Omorika“ iz Beograda. Ugovor o zajmu od 1.284.076 evra, na godinu dana uz kamatu od deset odsto i valutnu klauzulu, potpisan je 7. septembra 2009. godine.
Na ime obezbeđenja povraćaja pozajmice u korist „Omorike“ upisana je hipoteka na imovinu preduzeća, i to za poslovnu zgradu, servisnu halu sa tehničkim pregledom, magacinski objekat i jedna lokal u centru grada. Dug je trebalo da se vrati do 7. septembra 2010. godine, ali Jablanović, u Privrednom sudu u Kraljevu, pre isteka tog roka, odnosno 24. maja 2010. godine sa pravnim zastupnikom „Omorike“ potpisuje sudsko poravnanje, pa je kamata smanjena sa 10 na 8,5 odsto, ali pod uslovom da se dug, narastao na 1.366.053 evra, vrati u roku od osam dana. Jablanović je znao da preduzeće nije u mogućnosti da blagovremeno izmiri dugovanje.
Pošto zajam nije otplaćen, Privredni sud u Kraljevu usvaja predlog „Omorike“, tj. zastupnika ovog društva Milana Jankovića, o prinudnom izvršenju. Umesto podizanja hipoteke, sud je odlučio da pozajmica bude namirena prodajom većeg dela autobuske stanice i prenosom prava korišćenja oko dva hektara placa. Republičkom geodetskom zavodu je naloženo da „izvrši zabeležbu ovog rešenja u javnim knjigama“, nakon čega je Jablanović potpisao kratko objašnjenje „bez žalbe, zbog troškova postupka“.
Doznavši da se nešto „mutno“ dešava, radnici su organizovali štrajk i smenili Jablanovića, a Agencija za privatizaciju je naložila da se sudsko poravnanje poništi, jer direktor nije imao takvo pravo raspolaganja imovinom preduzeća. To upozorenje je ignorisano pa je Agencija, početkom septembra 2010. godine, raskinula kupoprodajni ugovor nakon čega je doneta odluka o restrukturiranju „Autotransporta“.
Zbog tog statusa obustavljena su sva prinudna izvršenja protiv „Autotransporta“, ali nisu uspele žalbe sadašnjeg rukovodstva preduzeća o prekidu procesa uknjižbe rešenja o sudskom poravnanju, tj. budućem vraćanju duga prodajom dela autobuske stanice i prenosom prava korišćenja placa.
Zalog tako vitalnog dela „Autotransporta“ sada remeti ozbiljne planove gradske vlasti da formira novo javno preduzeće i da sa novim autobusima i oko 130 radnika, uz socijalni program, poboljša javni prevoz u Kraljevu.– Bez obzira na to, nadamo se da je uz pomoć države i lokalne samouprave moguće pronaći rešenje kako bi se vratio dug. Važno je formirati novo preduzeće zbog značaja delatnosti, jer „Autotransport“ i sada pokriva 90 odsto prigradskih i gradskih linija u Kraljevu. Moramo i da sačuvamo bar jedan broj, od ukupno 380 zaposlenih, radnih mesta – ističe za „Politiku“ Zoran Maričić, zastupnik kapitala „Autotransporta“. (©Politika)

24. jun - Analize vode u rekama pokazale su da nije preporučljivo kupanje na Ibru i Zapadnoj Moravi, održavanje sportova na vodi, pa čak ni sportski ribolov. Otkriveno je puno bakterija fekalnog porekla koje mogu da izazovu crevne i kožne infekcije, kaže šefica Odseka za zaštitu životne sredine u Kraljevu Ljiljana Jemuović.
Jedan od retkih gradova na dve reke, nažalost, time ne može da se pohvali. Navika ljudi i firmi da flaše, kese, delove automobila ili stare šporete bacaju u reku, dovela je do opšte ugroženosti.
- Oko 40 deponija uz Ibar, oko 200 zagađivača privrednih subjekata i otpadne i tehnološke vode se konstantno guraju u Ibar. Najgora je napuštena deponija Batnik kod Novog Pazara, koja godinama pravi probleme. Sanacija svega toga, ipak, košta - kaže Miroslav Pavlović iz Eko pokreta “Ibar”.
Kraljevački Lokalni ekološki akcioni plan (LEAP) u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje uzimao je uzorke vode u blizini plaža na kojima se okuplja najviše kupača i rekao da rezultati nisu dobri.
- Uzorke smo uzeli sa šest mernih mesta, odnosno sa lokacija gde ima najviše kupača. Analize sa po dva mesta na Ibru i Zapadnoj Moravi, i na po jednom na rečicama Ribnici i Lopatnici, pokazale su prisustvo bakterija fekalnog porekla, koje su samo posledica nemara građana. Nepostojanje prečistača otpadnih voda doprinelo je da su kanalizacioni odvodi bez ikakve kontrole. Deca su najviše izložena, pa bi trebalo da roditelji obrate pažnju da ne unesu vodu u organizam, pa čak ni da gnjure - kaže Jemuovićeva.
Direktor Zavoda za javno zdravlje Aleksandar Macan kaže za “Blic” da oni nemaju obavezu da kontrolišu stanje reka na kupalištima, odnosno da to rade samo po potrebi.
- Naša obaveza je da vodu za piće svakodnevno kontrolišemo na svim izvorištima odakle se Kraljevčani snabdevaju, dok kupališta kontrolišemo kada nas angažuju. Kraljevčani piju zdravu vodu koja je po kvalitetu daleko iznad onog koji je odobren pravilnikom - objašnjava Macan. (©Blic)

21. jun - Na sednici Skupštine regionalne privredne komore Kraljevo, za predsednika je izabran Petrašin Jakovljević, generalni direktor kompanije "Metalac" iz Gornjeg Milanovca. Za potpredsednike Regionalne privredne komore Kraljevo izabrani su Miroslav Tlačinac, vlasnik kraljevačkog preduzeća "Amiga" i Milisav Novičić, vlasnik preduzeća "Unipromet" iz Čačka, a za generalnog sekretara Regionalne privredne komore Kraljevo izabran je Zvonko Tufegdžić.

12. jun - Bivši gradonačelnik Kraljeva Ljubiša Simović pušten je iz pritvora. Takođe, na slobodi je i 15 lica, koja su, zajedno sa Simovićem, uhapšena 11. maja zbog sumnje da su zloupotrebili sredstva za sanaciju objekata posle zemljotresa u Kraljevu 2010. godine i tako oštetili budžet grada za oko 102 miliona dinara. (©Danas)

11. jun - Ministar Milan Bačević kaže da su neke rudarsko-topioničarske kompanije iz Turske i Azerbejdžana pokazale interesovanje za Magnohrom iz Kraljeva. Bačević je u razgovoru sa predstavnicima Magnohroma u Vladi Srbije rekao da je stav njegovog ministarstva da se očuvaju prirodni resursi kojima raspolaže država.
"Rudnici se neće prodavati, nego će se, kako je to već definisano Nacrtom zakona o geološkim istraživanjima i rudarstvu, pronalaziti strateški partneri, kako bi strateške sirovine, koje predstavljaju kapital ove zemlje ostajale u većinskom vlasništvu države, gde god je to moguće", naglasio je Bačević.
Kako je saopštilo Ministartvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja, Bačević je izrazio spremnost da podrži sve razvojne projekte u oblasti rudarstva, da pomogne otvaranje novih rudnika i rešavanje problema u postojećim rudnicima.
"Ono što posebno zabrinjava jeste zatečeno stanje u ovoj oblasti, dosta privatizovanih rudnika nad kojima država više nema ingerencije", kazao je Bačević.
Na sastanku u Vladi Srbije sa predstavnicima Magnohroma, kojem je prisustvovao i gradonačelnik Kraljeva Dragan Jovanović, istaknuto je da bi očuvanje radnih mesta i opstanak tog preduzeća, doprineli privrednom oporavku grada i regije. Magnohrom je od 2008. godine u restrukturiranju i od tada uspeva da održi najosnovniju delatnost u proizvodnji rude magnezita i sinterovanog magnezijum oksida, kao i proizvodnju elektrotermičkih proizvoda.
Ruda se vadi u rudnicima Milićevci i Koviljača kod Čačaka i rudniku Krive Strane na Zlatiboru, a postoji potreba za otvaranjem novog rudnika Ribnica na Zlatiboru, za koji već postoji projekat, navelo je Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja. (©B92)

6. jun - Kraljevačka policija saopštila je da je odredila pritvor od 30 dana maloletniku (15) koji je osumnjičen da je 25. maja u Kraljevu ubio D.M. (61).
Navode i da je osumnjičeni dečak, star 15 godina, od ranije poznat policiji. Leš ubijene pronađen je 3. juna u ruiniranoj kući u Ulici cara Lazara u centru Kraljeva.
Sumnja se da je maloletnik 25. maja uveče tokom premetačine ruinirane kuće u kojoj je neprijavljeno živela D.M. tukao ženu kako bi mu dala novac koji zapravo nije imala. Žena je umrla od posledica prebijanja.
Policija će podneti krivičnu prijavu i protiv drugog maloletnika za koga pretpostavlja da nije znao šta se dešavalo u kući, ali da je posle saznao za zločin i nije ga prijavio. Protiv osumnjičenog maloletnika podneta je krivična prijava za teško ubistvo, a policija ga je saslušala u prisustvu oca i branioca.

17. maj - I novi gradonačelnik u aferi oko obnove Kraljeva od zemljotresa? Aktuelni gradonačelnik Kraljeva Dragan Jovanović bio je u obavezi da izvrši tehnički prijem kuća izgrađenih nakon zemljotresa koji je pogodio taj grad 3. novembra 2010. godine i na taj način okonča situaciju sa izvođačem radova na izgradnji oko 500 montažnih kuća, ali on to nije učinio. Nije, dakle, obavljen tehnički prijem nijedne od izgrađenih kuća. Naprotiv, Jovanović je, iz neznanja ili namerno, naveo ili obmanuo policiju i druge političke instance da je bivši gradonačelnik Ljubiša Simović privremene situacije proglasio za konačne, tvrdi za Danas jedan od učesnika na organizovanju obnove Kraljeva.
– To je nemoguće, jer da je Simović to učinio, to bi moralo da piše na prvoj strani građevinske knjige, a to ne piše. Jasno je da je reč o izmontiranoj i konstruisanoj optužbi za zloupotrebe prilikom trošenja novca za sanaciju nakon zemljotresa. Ali, pošto je istraga o tome vođena zadnjih deset meseci, nešto je moralo da bude pronađeno. Sadašnja vlast je, dakle, morala nešto da uradi, jer je, podsećam, novi gradonačelnik još u avgustu prošle godine izjavio da je to kriminal – dodaje naš sagovornik i naglašava da je „akcija protiv kriminala i korupcije“, koja je prošle godine započeta u Srbiji, slučaj u Kraljevu videla kao „vrlo zgodan“ za to.
Epilog pomenute akcije je poznat – hapšenje bivšeg gradonačelnika Kraljeva Ljubiše Simovića, vlasnika preduzeća „Ju Keops“ i odgovornog izvođača radova na izgradnji montažnih kuća Milana Mirkovića i još 18 lica.
Međutim, sagovornik Danasa kaže da optužbe na račun Mirkovića nisu u potpunosti opravdane. Naime, on se tereti da je naplatio komplet urađene kuće, što je po ugovoru jedino tako i mogao, jer su kuće ugovorene po komadu, te da na pojedinim objektima, kako su veštaci utvrdili, nedostaje ponešto.
– Na primer, nije malterisan dimnjak ili nije obrađena sokla, urađen trotoar, negde su temelji plići nego u projektu ili navodno ugrađen je neki materijal lošijeg kvaliteta nego što je predviđeno. Deo toga verovatno i jeste tačan, ali postoji i drugi deo koji kaže da je na znatnom broju kuća urađen dosta veći temelj od projektovanog zbog nagnutog terena, da je urađeno više nečeg drugog. Kuće su naplaćene po komadu komplet, a tek bi se na konačnom obračunu vršili obračuni viškova, manjkova i naknadnih radova, nakon čega bi se izvođaču doplatilo ili bi izvođač morao da vrati deo, ukoliko je naplatio više. To znači da je privatni preduzimač Milan Mirković optužen na osnovu privremenih parametara – kaže sagovornik Danasa.
Prema njegovim rečima, Mirković nema nikakve odgovornosti za to što nije urađen Konačni obračun, jer to je trebalo da inicira investitor – Grad Kraljevo, odnosno gradonačelnik, a trebalo je takođe da zatraži i tehnički prijem tih objekata.
– To je trebalo da uradi još bivši gradonačelnik Simović, međutim, on to nije učinio iz više razloga. Prvi je što je nestalo para i čak dve kuće nisu uopšte ni urađene, jer su valjda čekali da sve bude gotovo, pa tek onda da pristupe poslovima. Zatim, da bi se pristupilo tehničkom prijemu, trebalo je sve kuće da snime geometri, a ni za to nije bilo para. Dalje, bilo je tu pravnih začkoljica – čije su te kuće koje su urađene na privatnim parcelama, jer po zakonu investitor može da gradi samo na parceli koja se vodi u katastru na njegovo ime – objašnjava sagovornik Danasa.
Sagovornik Danasa objašnjava da su se, pošto su nakon zemljotresa najugroženiji smešteni, radovi kasnije malo prolongirali, te da je za to bilo i niz objektivnih okolnosti za koje nije bio kriv izvođač. „Plaćanje se vršilo tako što su svi članovi konzorcijuma i podizvođači naplaćivali od Ju Keopsa, a ovaj od Grada. Postojao je i nadzorni organ, čiji je zadatak bio da potpisuje privremene situacije (da su radovi izvršeni), na osnovu čega je gradonačelnik odobravao isplatu. Prema Zakonu o planiranju i izgradnji, smatra se da su radovi na izgradnji završeni i finansijski uređeni kada se to reguliše Konačnim obračunom i Okončanom situacijom. U ovom slučaju do toga nije još došlo“, kaže on. (©Danas)

16. maj - Četiri osobe uhapšene su u Kraljevu zbog sumnje da su odgovorne za zloupotrebe tokom sanacije posledica zemljotresa u tom gradu, saopštila je danas policija.
Uhapšeni su Aleksandra Nektarijević, bivša direktorka Direkcije za izgradnju grada Kraljeva, Saša Pantelić, načelnik službe Društvenih delatnosti Grada Kraljeva, Goran Radičević, radnik Gradske uprave, Gordana Bradić, pravnik u Direkciji za izgradnju Grada Kraljeva. Krivičnom prijavom će biti obuhvaćen i B.Đ, takodje član komisije za javne nabavke, koji je već u pritvoru. Oni se sumnjiče da su odgovorni za zloupotrebu službenog položaja.
Osumnjičeni su kao komisija određena za sprovođenje postupka javne nabavke za izgradnju montažnih kuća, prilikom dodeljivanja poslova izvođačima radova, poslove koje su već poverili preduzeću "Špik iverica" iz Ivanjice, koje je i izvelo poverene radove, iste radove poverili i konzorcijumu čiji je predstavnik preduzeće "Ju Keops".
To preduzeće nije izvelo radove, ali je naplatilo od grada 1.403.444,94 dinara za koliko su oštetili budžet Kraljeva.

13. maj - MUP Srbije saopštio je danas da je istražni sudija Višeg suda u Kraljevu, posle pojedinačnih saslušanja, odredio pritvor do 30 dana za sedam osoba koje su pre dva dana osumnjičene za zloupotrebu sredstava namenjenih obnovi Kraljeva posle zemljotresa.
U pritvoru ostaju bivši gradonačelnik Kraljeva Ljubiša Simović (52), vlasnik preduzeća "YU Keops" Milan Mirković (56) i direktorka tog preduzeća Vesna Blagojević (47).
U pritvoru ostaje i nadzorni organ Branko Đoković (64), Vujica Kovačević (59), direktor preduzeća "Ving", Gordana Lešević (48), direktorka preduzeća "Lešević" i Saša Veljović (46), vlasnik građevinsko-zanatske radnje "Standard".
Ostalih devetoro osumnjičenih pušteni su da se brane sa slobode.

13. maj - Braću Marinković, koji su sa vidljivim povredama po licu i telu primljeni u Zdravstveni centar u Kraljevu, tvrde da su ih pretukli pripadnici policije. Oni kažu da su ih policajci bez ikakvog razloga tukli palicama, rukama i nogama.
U Zdravstveni centar u Kraljevu, između subote i nedelje, sa vidljivim povredama po licu i telu, primljena su braća Marinković, od kojih je jedan maloletno lice. Oni su dežurnim lekarima rekli da su ih pretukli pripadnici policije, trojica u uniformi a trojica u civilu.
Marinovići kažu da ih policajci nisu priveli na saslušanje već su ih, kako kažu, ostavili na ulici. Stariji od braće, Strahinja Marinković, je čak ostao i bez svesti od zadobijenih udaraca.
Slučaj se dogodio ispred kafane "Horoskop" u Beogradskoj ulici. Stariji brat Strahinja je te noći slavio prvi rođendan svojoj ćerkici i priznaje da su on i brat bili malo bučniji nego obično ali da to nikako ne bi trebalo da bude razlog što su ih pripadnici policije, u uniformama i civilu, tako žestoko pretukli.
"Izašli su policajci, njih desetak iz "Horoskopa", i odmah su počeli da nas biju. Bez ikakvih razloga. Tukli su me palicama, nogama i rukama", kaže Strahinja Marinković.
Strahinja i njegov brat leže na odeljenjima urologije, odnosno hirurgije. Teže je povređen stariji brat ali lekari očekuju da će ih za dan ili dva obojicu pustiti na kućno lečenje. Povrede su nanete, slažu se lekari, tupim predmetima.
U Policijskoj upravi u Kraljevu još nije izdato zvanično saopštenje. Slučaj je predat tužilaštu a istraga je u toku.

12. maj - U Višem sudu u Kraljevu nastavljeno pojedinačno saslušanje 16 osoba osumnjičenih za malverzacije sa sredstvima namenjenim sanaciji posledica zemljotresa u Kraljevu 2010. godine.
Bivšem gradonačelniku Ljubiši Simoviću i vlasniku firme "JU Keops" Milanu Mirkoviću produžen je pritvor do 30 dana. Treći saslušan Branko Đoković pušten je da se brani sa slobode.
Posle pojedinačnih saslušanja istražni sudija Višeg suda u Kraljevu odlučiće da li će 16 privedenih osoba, kojima je u subotu određeno policijsko zadržavanje, biti i pritvorene.
Ljubiša Simović i još 15 osoba uhapšeni su zbog sumnje za zloupotrebe prilikom gradnje montažnih kuća, čime su oštetili budžet za milion evra.

11. maj - Pripadnici Radne grupe Uprave kriminalističke policije priveli su 15 osoba iz Kraljeva osumnjičenih za zloupotrebe prilikom izgradnje montažnih stambenih objekata u tom gradu, nakon zemljotresa 2010. godine. Među uhapšenima je i bivši gradonačelnik tog grada, Ljubiša Simović.
Kako piše “Blic”, u ovom poslu u periodu od aprila 2010. do aprila 2012. budžet Kraljeva oštećen je za više od 100 miliona dinara.
Policija i tužilaštvo sumnjaju da je građevinske dnevnike koji prilikom primopredaje kuća nisu odgovarali situaciji na terenu, potpisao nadzorni organ Branko Đoković i time je konzorcijumu nezakonito pribavljeno još 56 miliona dinara.
Konzorcijum čine preduzeća "JU Keops" , "Ving" i "Tehnoprofil", a njihovi podizvođači su "Lešević" , SGZR "Standard, "Beton Inženjering, SGZR "Pavlović MV", SGZR "Drvoterm", ZR "Alfa i Omega", ZR "Ibar", SGZR "Građevinarstvo 2007" i SGZR "Dončić".
Bivši gradonačelnik Ljubiša Simović i predstavnici konzorcijuma dogovoreno su i 17 tona gvožđa, koje je Kraljevu poklonilo preduzeće "Putevi" a.d. iz Užica, kako saznaje RTS, naplatili za gotovo 2 miliona dinara.
Zbog sumnje da su zloupotrebili položaj i pribavili protivpravnu imovinsku korist, pored gradonačelnika Ljubiše Simovića, privedeni su nadzorni organ pri izgradnji Branko Đoković, vlasnik preduzeća "JU Keops" Milan Mirković, direktorka preduzeća "JU Keops" Vesna Blagojević, direktor preduzeća "Ving" Vujica Kovačević, direktor preduzeća "Tehnoprofil" Darko Radulović, direktor preduzeća "Lešević" Gordan Lešević.
Privedeni su i vlasnik zanatske radnje "Standard" Saša Veljović, direktor preduzeća "Beton inženjering" Vladimir Petković, diretor preduzeća "Pavlović MB" Milutin Pavlović, vlasnik zanatske radnje "Rebrinović" Milutin Rebrinović, vlasnik građevinske radnje "Drvoterm" Milan Šekularac, direktor preduzeća "Alfa i Omega" Jovica Binić, vlasnik zanatske radnej "Ibar" Gojko Bojović, vlasnik građevinske radnje "Građevinarstvo 2007" Dragan Dončić, kao i vlasnik zanatske radnje "Dončić" Zoran Dončić.

9. maj - Srbin iz Kanade Milomir Glavčić, uplatio je 1,4 miliona kanadskih dolara za izgradnju mosta preko Ibra u Kraljevu započetog prošle godine, potvrdio je danas gradonačelnik Kraljeva Dragan Jovanović.
Novi most treba da iz Skopljanske ulice spoji grad sa naseljem Ribnica.
- Zahvalni smo gospodinu Glavčiću koji je shvatio ozbiljnost i zelju ove vlasti da završimo taj započeti most kao vrlo važan strukturni projekat donacijom od 1,4 miliona kanadskih dolara, što iznosi oko million evra - kazao je Jovanović.
Do sada je uloženo 85 miliona dinara u radove na mostu iz Skopljanske ulice, dugog 240 i širokog 12 metara čija bi ukupna vrednost trebalo da iznosi 180 miliona dinara, a sa saobraćajnicama i sa infrastrukturom 230 miliona dinara.
Gradonačelnik Kraljeva je naveo da će zahvaljujući ovoj donaciji Milomira Glavčića, jednoj od brojnih i isto tako vrednih kojima koje je ovaj darodavac do sada pomagao Kraljevu i svom rodnom kraju u Josaničkoj Banji, most biti završen u predviđenom roku u avgustu iduće godine.

7. maj - Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović izjavila je u Kraljevu da je Vlada Srbije obezbedila 100 miliona dinara za sanaciju Internističke bolnice Zdravstvenog centra Studenica, koja je urušena u zemljotresu 2010. godine. Iako država raspolaže sa skromnim sredstvima ta zdravstvena ustanova je prioritet Srbije, jer pokriva veliko područje", rekla je Đukić Dejanović.
Ponude za izvođače radova na sanaciji bolnice biće otvorene 23. maja, a radovi bi trebalo da počnu do sredine juna.
Govoreći o tome kakva je zdravstvena usluga u Kraljevu Dejanović je rekla da je ono što je najvrednije u tom gradu, "izvanredan kadar".
"Ono što možda u zdravstvu u Kraljevu nije u redu je odnos nemedicinskog i medicinskog kadra. U nekom narednom periodu mi ćemo morati da popravljamo tu strukturu. Dakle, da u zdravstvenim ustanovama ima više zdravstvenih radnika", rekla je Dejanović.
Ministarka zdravlja je rekla i da će se u narednom periodu Zdravstveni centar "Studenica" podeliti na bolnicu i dom zdravlja.

30. april - Centralne delove grada Kraljeva pogodila je najezda sitnih insekata i izazvala paniku među žiteljima tog grada.
Kraljevčani su bili primorani da se sklanjaju sa ulica, da zatvaraju prozore, a centralni trg je skoro ceo sat bio potpuno prazan. U jednom trenutku, usled panike koja je zavladala među brojnim šetacima, na Trgu srpskih ratnika nije bilo nikog.
Bašte kafića i šetalište su se začas ispraznili. Kroz ulične svetiljke su se samo nazirali oblaci insekata.
Kako smo saznali u Vatrogasnoj četi u Kraljevu, zabeležen je veliki broj poziva građana, ali su oni bili nemoćni da bilo šta urade, osim da ih savetuju da zatvore prozore u kućama i stanovima.
Prema rečima Miodraga Rajkovića iz Veterinarskog instituta u Kraljevu, u pitanju je pojava prouzrokovana vlagom i visokom temperaturom, zbog kojih je skraćen ciklus razvoja insekata koji su se namnožili u velikom broju.
U pitanju su providne mušice koje ne ujedaju, ali ih ima toliko da građanima Kraljeva koji su se zatekli na Gradskom keju ili u centru grada ulaze u nos, oči, usta, zbog čega ljudi ulaze u domove.
Čak i stariji građani Kraljeva potvrdili su da nešto slično nisu nikada doživeli. Ove providne mušice zaposele su sve svetleće površine u centru grada formirajući srebrnaste zidove.

24. april - Zbog sumnje da je počinila krivično delo nasilje u porodici, policija je uhapsila tridesetdevetogodišnju Kraljevčanku, zaposlenu kao „sos mama“ u kraljevačkom „SOS Dečjem selu“.
Sumnja se da je osumnjičena „sos mama“ 16. aprila u prostorijama „Dečjeg sela“ pretukla osmogodišnjeg dečaka – štićenika sa posebnim potrebama, nanevši mu lake telesne povrede.
Dečak je iz predostrožnosti i radi svake eventualnosti i posmatranja, do daljeg zadržan u bolnici, dok je „sos mami“ određeno zadržavanje u policijskom pritvoru do 48 sati posle čega će biti privedena istražnom sudiji Osnovnog suda u Kraljevu.

27. mart - Poslovni portal “eKapija” peti put za redom je dodelio nagradu “Aurea” za investiciju godine, a dobitnik je preduzeće “Aero East Europe”. Fabrika iz Kraljeva proizvela je tokom 2012. godine novi avion – “SILA 450 C” posebno prilagođen za tržište ultra lakih aviona.
Glavnu nagradu pobedniku je uručio direktor Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza Božidar Laganin, a dodeli priznanja u beogradskom “Aeroklubu” prisustvovali su mnogobrojni predstavnici diplomatskog kora, poslovne zajednice i medija.Milorad Matić, direktor preduzeća “Aero East Europe”, zahvalio se “eKapiji” i istakao da je njegova kompanija vrlo počastvovana nagradom.
“Dobijanje ove nagrade nam je poruka da vredi planirati dugoročno, čak i u ovo teško vreme, jer je rezultat, pre ili kasnije, neizostavan. Naš novi avion “SILA 450 C”, koji je kompletno rađen po specijalnim LTF-UL standardima, dobio je nemački sertifikat koji će nam zvanično biti uručen 24. aprila na najvećem međunarodnom sajmu avijacije. Sklopili smo ugovor vredan više od 1,2 mil EUR sa nemačkim distributerom za 27 aviona tipa “SILA 450 C”. Naše tržište je cela Evropa, a pregovaramo i sa kupcima iz Australije, Amerike i afričkih zemalja”, rekao je Matić.

1. mart - Uredbom Vlade Srbije, Mataruška Banja je nedavno dobila status banjskog mesta koji nije imala shodno zakonu iz 1993. godine. Tome je prethodio elaborat o „utvrđivanju područja Mataruške Banje“, koji je po narudžbini i o trošku grada Kraljeva od oko 700.000 dinara uradila beogradska firma ATD3. Elaboratom je definisano da se „nova“ banja u blizini Kraljeva prostire na 1.369 hektara, ima 12 hektara parka, vile i hotele sa oko hiljadu ležajeva. U tom dokumentu se još kaže da njena termomineralna voda jake izdašnosti, bogata sumpor-vodonikom i natrijum-bikarbonatom, pomaže obolelima od reumatizma, neuroloških, ginekoloških oboljenja a posebno steriliteta. Sastavni deo elaborata je i predlog daljeg razvoja, odnosno gradnja novih i rekonstrukcija postojećih vila i hotela, gradnja apartmanskog naselja visoke kategorije sa golf terenom, gradnja posebnog golf terena sa 18 rupa, podizanje omladinskog kampa, sportsko-rekreativnog i zabavnog centra sa prirodnom plažom na Ibru, planinarskog i lovačkog doma.
O svemu tome pohvalno se izrazio gradonačelnik Dragan Jovanović, koji je naglasio da Mataruška Banja sa banjskim statusom ima šansi da koristi i fondove i podsticaje države, a da je to dobar potez potvrdio je i Slavoljub Čubrić, direktor banjskog odmarališta i lečilišta.
Međutim, ova banja nema ni vlasnika ni goste. Posle bezuspešnih pokušaja aukcijske prodaje radi se, kako Čubrić tvrdi, na „podržavljenju imovine“, a šta dalje odgovor niko nema. Iako zima nije sezona za banjski turizam, nikada se nije desilo da Mataruška Banja bude tako prazna i pusta. Da nevolja bude veća, ni proteklog leta nije bilo gužve, pa se gost u mataruškom hotelu „Termal“, takoreći u „monaškoj tišini“, mogao dobro naspavati ali ne i zabaviti.
Stoga se sa žaljenjem sredovečni Kraljevčani prisećaju starih dobrih vremena, kada je bilo malo praznih soba i stolova naročito u večernje sate u pomenutom hotelu. Ova banja je bila i prestižno mesto odmora i zabave i poratnih godina. Albume gradske gospode, poput bogatih trgovaca, industrijalaca, oficira krasile su fotografije sa odmora i izleta u ovoj banji. – Sadašnjem stanju ponajviše je doprineo pad standarda stanovništva. Dakle, naša najveća nevolja je nedostatak tržišta iako nudimo primamljive cene, plaćanje na rate i još niz pogodnosti – kaže za „Politiku“ direktor Slavoljub Čubrić. (©Politika)

27. februar - Agencija za privatizaciju moraće da plati "Azovimpeksu" nekoliko miliona evra zbog poništenja ugovora o kupoprodaji kraljevačke Fabrike vagona. Privredni sud u Beogradu stavio je tačku na višegodišnji sudski proces vođen po tužbi ukrajinske kompanije "Azovimpeks" protiv Agencije za privatizaciju, zbog poništenja ugovora o kupoprodaji kraljevačke Fabrike vagona, i to tako što je presudio u korist - Ukrajinaca!
Ovom prvostepenom presudom, Agencija za privatizaciju je, naime, obavezana da Ukrajincima nadoknadi štetu od oko četiri miliona evra sa pripadajućom kamatom u visini eskontne stope Centralne evropske banke i, pride, troškovima parničnog postupka od još 3,2 miliona dinara! Za Ukrajince je još važnije to što je Privredni sud potvrdio da je raskid kupropodajnog ugovora bio neosnovan, kao i to da ih je Agencija prilikom kupoprodaje Fabrike vagona prevarila jer nije ni prikazala pravo stanje u ovom kolektivu koji je imao nagomilane višemilionske dugove iz pretprivatizacionog postupka!
"Zadovoljni smo, čak i iznenađeni ovakvom presudom, ali ne likujemo zbog toga. Imali smo iskrene namere da od Fabrike vagona stvorimo evropskog proizvođača, pa smo i dalje voljni da se vratimo i nastavimo tamo gde smo stali, samo ako to država Srbija i Agencija prihvataju", rekao je Jurij Vasiljev, zamenik generalnog direktora "Azovimpeksa" boraveći u sredu u Kraljevu.
Ukrajinci pred ovdašnjim Privrednim sudom tuže Fabriku vagona za još sedam miliona evra i to po osnovu komercijalnih potraživanja od zavisnih preduzeća ovog kraljevačkog kolektiva kao koncerna. (©Novosti)


20. februar - Pre dve decenije započeta je gradnja mosta preko Ibra i, kako se tada govorilo, on će biti sastavni deo buduće obilaznice oko Kraljeva za saobraćaj sa Ibarske magistrale prema Kruševcu i u suprotnom smeru. No, gradnja tog mosta se odužila, završena je tek pre pet, šest godina, a zatim je, u jednoj od minulih predizbornih kampanja, izgrađena i saobraćajnica pa je pomenuti most počeo da se koristi. Bila je to samo neka vrsta poluobilaznice za teretni saobraćaj iz pravca Kruševca prema Kragujevcu. Tako se većina teških kamiona i dalje kreće kroz uži deo grada, a posebno je takvim saobraćajem opterećena Dositejeva ulica, u kojoj se već godinama beleži i najveći broj udesa u gradu.
To podstiče i sve učestalije interesovanje javnosti i pitanja lokalnim političarima o gradnji prave obilaznice oko Kraljeva kakvu poseduje većina sličnih gradova u Srbiji. Njihov odgovor se doskora uglavnom svodio na to da lokalna samouprava za tako krupnu investiciju nema novca, a da je to državni posao pošto je buduća obilaznica uklopljena u planirani autoput. Zato je najavljena gradnja autoputa od Pojata do Preljine od posebnog značaja za Kraljevčane. Kako nam je u ovdašnjoj Direkciji za urbanizam i izgradnju objašnjeno, od 110 kilometara budućeg autoputa 22 će prolaziti preko teritorije grada Kraljeva. Prema predviđenoj trasi on će se na ovom području graditi najvećim delom levom obalom Zapadne Morave, pa je čak na dve lokacije, ukupne dužine oko 1.600 metara, predviđeno izmeštanje korita te reke. Kako je od predstavnika resornog ministarstva ranije najavljeno, a od Nenada Nerića, direktora ovdašnje Direkcije za izgradnju, nama i potvrđeno, gradnja pomenutog autoputa pa, dakle, i obilaznice oko Kraljeva počeće u maju ove godine, a već je predviđeno i da okončanje radova bude za 48 meseci. Do sada je za dve deonice završen idejni projekat, radi se na projektovanju preostalih delova i eksproprijaciji zemljišta. Narednog meseca biće izabran i izvođač radova i to će najverovatnije biti kineska firma CRBC, a država će u realizaciju ovog projekta uložiti oko 640 miliona evra.
Na naše pitanje da li će postojeći most preko Ibra biti sastavni deo bar jedne kolovozne trake budućeg autoputa, ovdašnji stručnjaci su nam objasnili „da on može biti korišćen pod uslovom da brzina kretanja vozila novom saobraćajnicom bude ograničena na 120 kilometara. No, pošto se sada autoputevi uglavnom projektuju za veće brzine tako bi za buduće dve trake modernog autoputa trebalo graditi dva nova mosta preko Ibra, naravno jedan pokraj drugog”.
A postojeći je ionako još tokom dugogodišnje gradnje zastareo...(©Politika)

13. februar 2013. - Lokalne skupštine razmatraju Predlog deklaracije o GMO. Predstavnici uprava Kraljeva, Kuršumlije i Prijepolja najavili su da će na narednim sednicama skupština razmatrati predlog deklaracije o Srbiji bez genetski modifikovanih organizama (GMO).
Tom deklaracijom, koju su predložili Zeleni Srbije, predvidja se da i lokalne samouprave proglase svoje opštine teritorijama bez GMO.
Predsednik Gradske skupštine Kraljeva Sreten Jovanović izjavio je za agenciju Beta da očekuje da u dnevni red naredne sednice lokalnog parlamenta bude uvršten i predlog deklaracije stranke Zeleni Srbije.
"Obzirom da je lokalna samouprava u Čačku prva donela odluku o usvajanju ovog predloga, imam sastanak sa predstavnicima tog grada i očekujem da se ova tačka dnevnog reda nadje na narednom zasedanju gradskog parlamenta Kraljeva", rekao je Jovanović.
Predsednik Ekološkog pokreta "Ibar" u Kraljevu Miroslav Pavlović je kazao da se taj pokret protivi gajenju i upotrebi GM proizvoda.
"Mi smo poljoprivredna zemlja i imamo mogućnosti za gajenje zdrave organske hrane, pa ne vidim razlog da bi se GMO uopšte gajio kod nas. Jedini koji bi imali koristi od toga su velike korporacije sa kojima je teško izboriti se", smatra Pavlović.
Pokret za Kraljevo već je predao predlog za zabranu GMO lokalnoj samoupravi želeći da se postupi kao u Čačku koji je prvi zabranio gajenje tih proizvoda na teritoriji grada.

5. februar 2013. - Profesor matematike Vito Dmitrović (53) preminuo je u Kliničkom centru u Kragijevcu posle 20 dana medicinske kome. Dmitrovića i njegovu koleginicu Ivanu Pavić (31) pokosio je policajac Vlado S. na pešačkom prelazu u blizini Ekonomske škole, u kojoj su predavali.
Upravljajući “škodom oktavijom” iz pravca Kraljeva prema fabrici Magnohrom, udario policajac Vlado S (39). dok su prelazili pešački prelaz, saopštila je kraljevačka policija. Oni su nakon toga sa teškim telesnim povredama prebačeni u Zdravstveni centar “Studenica” u Kraljevu.
Dmitrović je nakon ukazane prve pomoći odmah prebačen u Klinički centar u Kragujevcu. Lekari su Dmitroviću odmah izvadili slezinu a zadobio je višestruke povrede glave i prelome ruku i nogu. Lekari u Kragujevcu su ga od tada održavali u životu uz pomoć aparata, sve do 5. februara kada je Dmitrović preminuo. Ivana Pavić profesorka ekonomskih predmeta je posle ukazane lekarske pomoći puštena na kućno lečenje.
Na mestu gde se dogodila nezgoda postoji pešački prelaz. Njih dvoje se vraćalo sa sednice škole, kada se dogodila nezgoda. Ostali profesori su se odmah našli na ulici kako bi pomogli svojim kolegama. Kako se moglo čuti među njima, policajac koji ih je udario se osećao na alkohol, dok je stajao sa njima i čekao policiju i hitnu pomoć.
Inače, Dmitrović je bio dugogodišnji odbornik SRS-a u lokalnom parlamentu, i jedan od omiljenih đaka generacija koje su smenjivale u Ekonomskoj školi.

5. januar 2013. - U regionu Kraljeva u 11:11h registrovan je zemljotres jačine 3,7 jedinica Merkalijeve skale, potvrdila je FoNetu Branka Veselinović, dežurni seizmolog u Republičkom seizmološkom zavodu. Po njenim rečima, intenzitet zemljotresa u epicentru, u području Adrana, procenjen je na pet stepeni Merkalijeve skale, ali potresi ovog intenziteta ne izazivaju oštećenja na objektima. Gradskom štabu za vanredne situacije takođe nije stigla nijedna prijava sa terena o eventualnoj šteti.

13. decembar - Bivšeg direktora u Šumskom gazdinstvu “Stolovi” iz Kraljeva Rada Vranića sud je proglasio krivim za zlostavljanje nad dvojicom radnika.
Vranić je, kako se navodi u obrazloženju sudskog veća, tokom 2008. godine zlostavljao i mučio pravnika Dejana Dančetovića, rukovodioca službe za pravne poslove, i šumara Miloja Ilića, zaposlene u ovom gazdinstvu koje pripada JP “Srbija šume”. Njih dvojica traže i da se Vranić razreši dužnosti sa svih rukovodećih funkcija.
Apelacioni sud u Kragujevcu potvrdio je pravosnažnu presudu Osnovnog suda u Kraljevu kojom je Vranić osuđen uslovno na sedam meseci i novčanu kaznu koja ga obavezuje da Dančetoviću i Iliću isplati po 800.000 dinara.
Tadašnjem rukovodiocu pravnog sektora Dejanu Dančetoviću dan je u tom periodu počinjao direktorskim pozivom da dođe kod njega u kancelariju, a onda često i po deset puta u samo jednom satu.
- Vranić me je na sednicama pred drugim ljudima i kolegama potpuno omalovažavao. Pričao mi je da sam glup, nesposoban za rad ili bolestan. A da bi brže stigao do njega, bilo bi pogodno da “imam rolere na nogama”. Zadavao mi je potpuno trivijalne poslove. Trebalo je da izigravam kurira, a takva služba postoji u firmi, ili da pratim radnike kako bi im uputio rešenja o raspoređivanju. Trpeo sam sve to godinu dana, ali onda više nisam mogao - kaže za “Blic” Dančetović.
Šumaru Miloju Iliću, piše u presudi, Vranić izricao slične ocene o stepenu inteligencije, stručnoj i radnoj sposobnosti, dodajući još da je "lopov i lažov". (©Vesti)

12. decembar - Valentin Koljasev, prvi sekretar ambasade Ruske Federacije u Srbiji, i Natalija Kocev, v. d. rukovodioca srpskog odeljenja Međunarodnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda, obišli su u sredu nove domove nekih svojih sunarodnika, koji se poslednjih godina doseljavaju na područje Kraljeva.
Prethodno su razgovarali sa predsednikom Skupštine grada Sretenom Jovanovićem i drugim gradskim čelnicima. Osim nekih pitanja privredne, naučne, kulturne i drugih vidova saradnje srpskog i ruskog naroda, a zbog sve većeg broj đaka ruskog porekla, inicirano je i uvođenje ruskog jezika u osnovne i srednje škole, makar samo na način i u obimu koji bi zadovoljio osnovne potrebe đaka iz još malobrojne ruske zajednice na ovom području.
- U sela između Kraljeva i Mataruške Banje, koliko sam obaveštena, doselila se 21 ruska porodica sa više od 50 članova, od kojih su većina školska ili predškolska deca. Bilo bi dobro da se toj deci omogući i učenje ruskog jezika, koji ste vi nekad i imali kao redovan nastavni predmet - naglasila je Natalija Kocev.
Kao dobri domaćini, Kraljevčani su obećali da će se založiti da se ova inicijativa sprovede u delo ne samo u kraljevačkim već i drugim školama po Srbiji u kojima uče i doseljena ili već i ovde rođena ruska deca. (©Novosti)

10. decembar - Nepoznati lopov za mesec dana čak dva puta skinuli barakrni krov i oluke sa Bogojavljanske crkve u Vrdilima kod Kraljeva. U proteklih mesec dana Bogojavljenska crkva je dva puta pokradena, a nedavno su odneti bakarni oluci, simsovi i cela krova obloga, rekao je Jugoslav Zlatić koji je u protekle dve godine uložio 15.000 evra u obnovu crkve.
Vrednost ukradenog bakra, mesinga i lima veća je od 1.000 evra, ali materijalna šteta je daleko je manja od duhovne, rekao je Zlatić koji već decenijama živi i radi u Belgiji. Sveštenik Bogojavljenske crkve u Vrdilima Časlav Ristić rekao je da su oni koji su prošli put pokrali crkvu sada u zatvoru, ali da se takvi ljudi ne boje nikoga.

5. decembar - Pošto je obezbeđena garancija države za kreditnu podršku, na proleće bi u Kraljevu trebalo da otpočne gradnja na mestu starog radničkog naselja. Teško je utvrditi da li Jovovom ili Ivanovom zaslugom, ali je najvažnije da će država, ipak, podržati kreditno zaduženje kod evropskih banaka da bi se gradile nove umesto starih, oronulih i zemljotresom oštećenih zgrada u naselju duž Dositejeve ulice u Kraljevu.
Donedavno sve je bilo tako neizvesno i daleko, što je dovelo do uznemirenja stanara i polemike među lokalnim političarima, naročito posle elektronske poruke iz Ministarstva finansija da „Kraljevo više nije prioritet u pogledu pomoći iz republičkog budžeta“. Onda je pred usvajanje budžetskog akta Ivan Jovanović, lider ovdašnjih demokrata i poslanik, ministru Dinkiću o tome uputio poslaničko pitanje, a Jovan Nešović, šef ovdašnjeg ogranka URS-a sa ministrom i razgovarao. I, usledio je amandman na budžetski akt pa je tako u taj dokument ušla stavka od osam miliona evra garancije za realizaciju projekta takozvane urbane revitalizacije pomenutog naselja u Kraljevu. To je smirilo strasti stanara koji su imali u planu i proteste, a među političarima pokrenulo novu javnu polemiku na temu ko je zaslužniji.

3. decembar - Kraljevačka policija potvrdila je da je u pošti u Konarevu naoružani razbojnik oteo od šalterske radnice vreću sa 600.000 dinara.
"Sa maskom na glavi razbojnik je oko 7 sati ušao u poštu i uz pretnju pištoljem od šalterske radnice oteo vreću u kojoj je bilo 600.000 dinara. Sve se dogodilo u dva minuta", rekao je za RTS poštar Srećko Nikolić koji je sa kolegom u tom trenutku bio u službenoj prostoriji.
Njih dvojica su bez uspeha su pokušavali da stignu razbojnika koji je sa vrećom punom para izleteo iz pošte."Bila je to trka na 500-600 metara. Jurili smo ga niz Ibarsku magistralu ali uspeo je da uleti u beli Jugo koji je bio parkiran na raskrsnici ka Mataruškoj banji", rekao je Nikolić.
On je rekao i da se šalterska radnica razbolela od stresa, jer je inače šećeraš.
"Tek se spremala da otvori šalter, nije se nadala takvoj situaciji, a bio je pod maskom i naoružan. Ni ja ni kolega nismo bili svesni opasnosti dok smo ga jurili. Tek kada je sve prošlo pomislili smo da je mogao da puca na nas", rekao je Nikolić.
Seoske pošte u kraljevačkom kraju česta su meta razbojnika. Pošta u Konarevu je u centru sela na prometnoj Ibarskoj magistrali. Kraljevačka policija traga za razbojnikom, potvrđeno je RTS-u. 
  Copyright © Interactive.net Kraljevo. All rights reserved interactive
This site and domain are not affiliated with or owned by any government or municipal authority.